[Rostliny proti rakovině] Osmnáct 100% přírodních fytochemikálií, které předcházejí a léčí rakovinu
Prevence rakoviny přírodními fytochemickými sloučeninami je nově vznikající strategií prevence, zabránění, oddálení nebo vyléčení rakoviny.
Níže je uvedeno 18 fytochemikálií nebo sloučenin produkovaných rostlinami, o nichž se vědci domnívají, že mohou chránit buňky před poškozením, které by mohlo vést k rakovině, jak je studováno ve výzkumném článku publikovaném v Anti-cancer Agents in Medical Chemistry.
Apigenin
Apigenin je flavon přítomný v zelenině, jako je petržel, celer, heřmánek a egyptská rostlina Moringa peregrina.
Ve studii publikované v Cell and Bioscience bylo hlášeno, že apigenin potlačuje různé lidské rakoviny in vitro a in vivo mnoha biologickými účinky, jako je spouštění buněčné apoptózy a autofagie, indukce zastavení buněčného cyklu, potlačení migrace a invaze buněk a stimulace imunitní reakce. .
Crocetin
Crocetin je druh diterpenoidního přírodního karotenoidu, který se nachází v rostlinách, jako je šafrán.
Studie publikovaná v Current Pharmaceutical Biotechnology zjistila, že crocetin ovlivňuje růst rakovinných buněk inhibicí syntézy nukleových kyselin, posílením antioxidačního systému, indukcí apoptózy a omezením signálních drah růstu.
(Související: 9 protirakovinných potravin, které nemůžete ignorovat.)
Kurkumin
Kurkumin (diferuloylmethan) je hlavní složkou oblíbeného indického koření kurkuma. Jeho protirakovinné účinky byly studovány u nádorů mozku, rakoviny prsu, tlustého střeva a plicních metastáz.
Studie publikovaná v BMC Cancer zjistila, že kurkumin inhibuje angiogenezi u některých nádorů potlačením angiogenních cytokinů. Vzhledem k silnému vztahu mezi zánětem a rakovinou by protizánětlivé účinky kurkuminu dobře vedly k jeho protinádorovým účinkům.
Kyanidiny
Cyanidin je extrakt pigmentu z červených bobulí, jako jsou jablka, ostružiny, brusinky, hrozny, švestky, maliny, červené zelí a červená cibule.
Studie publikovaná v Chemical Biology & Drug Design zjistila, že kyanidin působí proti rakovině inhibicí [RAS (retikulární aktivační systém) a MAPK (mitogenem aktivovaná proteinkináza)] a aktivací (kaspázy-3 a P-38) inovativních molekulárních drah.
Může způsobit zástavu buněčného cyklu, procesy buněčné diferenciace a změny v redoxním stavu, které spouštějí cytotoxické chemoterapeutické účinky.
Diindolylmethan (DIM)/indol-3-karbinol (I3C)
I3C se nachází v zelenině Brassica, jako je brokolice, květák a límcová zelenina. DIM je štěpný derivát I3C prostřednictvím kondenzace vznikající v kyselém prostředí žaludku.
Ve studii publikované v F1000 Research výzkumníci zapletli I3C a DIM do indukce detoxikačních enzymů fáze 1, což může vést k rozkladu dalších karcinogenů v potravě. Studie in situ i in vivo poukazují na úlohu I3C jako chemoprotektivního činidla u rakoviny prsu a prostaty.
Epigalokatechin galát (EGCG)
EGCG je nejhojnější katechinová sloučenina v zeleném čaji.
Studie publikovaná ve Scientific Reports naznačila, že EGCG může silně vyvolat apoptózu a inhibovat růst několika typů rakoviny, včetně rakoviny mozku, prsu, tlustého střeva a ledvin a také leukémie, jak prokázaly výzkumy in vivo a in vitro.
Fisetin
Fisetin je flavon, který se nachází v různých rostlinách, jako je jablko, Acacia berlandieri, Acacia greggii, okurka, euroasijský kouřový strom, hrozny, cibule, papouščí strom, tomel a jahody.
Ve studii publikované v Food Science & Nutrition bylo zjištěno, že fisetin jako polyfenol s pleiotropními farmakologickými vlastnostmi zabraňuje progresi buněčného cyklu a buněčného růstu a indukuje apoptózu.
Genistein
Genistein je isoflavon, který pochází z řady rostlin, jako je káva, fava fazole, Flamingo vestita, kudzu, lupina, psoralea, sójové boby.
Studie publikovaná v Advances in Nutrition ukázala, že genistein působí jako chemoterapeutické činidlo proti různým typům rakoviny, zejména změnou apoptózy, buněčného cyklu a angiogeneze a inhibicí metastáz.
Gingerol
Gingerol je aktivní složkou čerstvého zázvoru s výraznou kořenitostí. Protirakovinné aktivity zázvoru proti kolorektálnímu karcinomu byly dobře zdokumentovány jeho aktivní složkou gingerol inhibující růst a proliferaci buněk kolorektálního karcinomu.
Ve studii publikované v Gastroenterology Research and Practice inhiboval 6-gingerol růst buněk rakoviny tlustého střeva HCT116.
Kaempferol
Kaempferol je přírodní flavonol izolovaný z jablek, brokolice, růžičkové kapusty, grapefruitu, čaje, vilínu a dalších.
Studie publikovaná v Molecules ukázala, že kaempferol uplatňuje svou protirakovinnou aktivitu tím, že brání buněčné migraci a invazi, inhibuje protein MMP-3, snižuje fosforylaci AKT a zvyšuje aktivitu fokální adhezní kinázy (FAK).
Lykopen
Lykopen je jasně červený pigment a fytochemikálie z červené mrkve, červené papáji, rajčat a vodních melounů.
Studie publikovaná v Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences ukázala, že lykopen zháší singletový kyslík, vychytává volné radikály a zabraňuje oxidativnímu poškození DNA – zabraňuje potenciální transformaci normálních buněk na rakovinné buňky.
Fenethylisothiokyanát (PEITC)
PEITC spolu se sulforafanem z brukvovité zeleniny, jako je brokolice, zelí, řeřicha a další, byly studovány na indukci apoptózy (smrt) v buněčných liniích.
Studie publikovaná v Evidence-based Complementary and Alternative Medicine uvádí, že PEITC je účinným protirakovinným a chemopreventivním činidlem, které inhibuje růst rakovinných buněk zastavením buněčného cyklu a indukcí apoptotických událostí v různých modelech lidských rakovinných buněk.
resveratrol
Resveratrol je přírodní fenol a lze jej nalézt v arašídech, slupce červených hroznů a v dalším ovoci.
Podle Cancer Council, stejně jako protizánětlivé, antioxidační a kardioprotektivní účinky, bylo prokázáno, že resveratrol má také protirakovinné vlastnosti. Laboratorní výzkumy a výzkumy na zvířatech ukázaly, že resveratrol může působit proti rakovinným buňkám aktivací nebo deaktivací molekulárních drah.
Kyselina rozmarinová (RA)
RA je přírodní antioxidant, který se nachází v kulinářském koření a léčivých bylinách, jako je meduňka, oregano, máta peprná, rozmarýn, šalvěj a tymián, které mohou léčit četná onemocnění.
Studie publikovaná v Biomolecules ukázala, že RA vykazuje protirakovinnou aktivitu regulací oxidačního stresu, chronického zánětu, buněčného cyklu, apoptózy a metastáz. Tyto údaje naznačují, že každodenní užívání doplňků stravy obohacených o RA může přispět k prevenci a léčbě nádorů.
Sulforaphane
Sulforaphane je organosírová sloučenina získávaná z brukvovité zeleniny, jako je brokolice, růžičková kapusta a zelí. Enzym myrosináza v gastrointestinálním traktu přeměňuje glukorafanin na sulforafan po poškození rostliny, například při žvýkání.
Podle MD Anderson Cancer Center studie ukázaly, že sulforafan blokuje mutace v DNA, které vedou k rakovině. Může zpomalit růst nádoru. Bylo také prokázáno, že sulforafan snižuje schopnost množení rakovinných buněk – zpomaluje růst nádoru nebo snižuje jeho schopnost šířit se do jiných částí vašeho těla.
Triterpenoidy
Triterpenoidy jsou biosyntetizovány v rostlinách cyklizací skvalenu, triterpenového uhlovodíku a prekurzoru všech steroidů.
Applanatum triterpenoidy a polyketidy mají protirakovinné účinky na zvířecích modelech in vitro a in vivo. Tyto triterpenoidní sloučeniny jsou protizánětlivé, antioxidační a mají celkové cytotoxické účinky prostřednictvím upregulace kaspázy-3 a zvýšené exprese tumor supresorového genu P53.
Vitamín D
Studie publikovaná v časopise Oncology ukázala, že vitamin D může snížit invazivitu nádorů a sklon k metastázování, což vede ke snížení úmrtnosti na rakovinu. Vyšší hladiny 25-hydroxyvitamínu D nebo 25(OH)D v séru při diagnóze byly spojeny s delším přežitím u pacientů s rakovinou.
vitamín E
Vitamin E představuje skupinu sloučenin obsahující jak tokoferoly, tak tokotrienoly a je to antioxidant rozpustný v tucích, který existuje v mnoha potravinách, včetně světlicového oleje, slunečnicového oleje a oleje z pšeničných klíčků.
Existují zprávy, že jak tokoferoly, tak tokotrienoly mají protinádorové účinky díky svým antioxidačním vlastnostem. Tokotrienoly vykazují silnější biologickou aktivitu a oba vykazují antiproliferativní, proapoptotické a COX-2 inhibiční účinky ve studiích in vitro. COX-2 je enzym, který urychluje tvorbu látek způsobujících zánět a bolest. Může také způsobit růst nádorových buněk.
Ve studii, která byla publikována v časopise Science Signaling, vědci ukázali, že jedna z forem vita
Zdroje informací: