[Řapíkatý celer jako prevence rakoviny] Vědci tvrdí, že celer může pomoci při prevenci a léčbě rakoviny

01.08.2022

Vědci tvrdí, že celer může pomoci při prevenci a léčbě rakoviny

Na rozdíl od jiných superpotravin má celer jemnou chuť a bledou barvu. 

Ale navzdory svému nevýraznému vzhledu a chuti vědci tvrdí, že celer může mít působivé vlastnosti pro prevenci a léčbu rakoviny.

Celer (Apium graveolens) je superpotravina, která je plná základních vitamínů, minerálů a vlákniny. 

Celer je plný různých prospěšných sloučenin, ale studie ukázaly, že jeho hlavní složkou v boji proti rakovině je apigenin, antioxidační flavonoid.

Apigenin má silné chemopreventivní účinky, které výzkumníky stále ohromují. 

V mnoha studiích na buňkách a zvířatech zjištění odhalila, že apigenin by mohl inhibovat "iniciaci, progresi a metastázy nádorů".

Navíc apigenin bojuje proti rakovině v každé fázi pomocí mnoha mechanismů účinku. 

Tato všestrannost je důležitá, protože vědci věří, že může pomoci překonat přirozené genetické variace, které některým pacientům ztěžují těžit z jediné chemopreventivní sloučeniny.

Jak apigenin v celeru bojuje proti rakovině?

Angiogeneze neboli růst nových krevních cév pro výživu nádorů je důležitým procesem rychlého růstu rakoviny. Naštěstí bylo zjištěno, že apigenin inhibuje angiogenezi, a tak připravuje nádory o krev, kyslík a živiny, které potřebují k přežití.

V buněčné studii výsledky ukázaly, že apigenin pomohl "vyhladovět" lidské rakovinné buňky slinivky břišní tím, že je připravil o glukózu, kterou potřebovaly k podpoře bujného růstu rakoviny.

Apigenin také zasahuje do molekulární signalizace, což snižuje produkci chemikálií potřebných pro rakovinné buňky.

Ve studii z roku 2008 apigenin inhiboval expresi fokální adhezivní kinázy (FAK), proteinu s klíčovou rolí ve schopnosti rakoviny rozkládat a napadat zdravou tkáň. To znamená, že apigenin pomohl inhibovat metastázy lidských buněk rakoviny vaječníků.

Podle jiné studie apigenin chránil pankreatické buňky před zánětlivým a rakovinotvorným poškozením vyvolaným cytokinem NF-kappa B.

Navíc apigenin podporuje apoptózu nebo programovanou smrt rakovinných buněk. 

Vědci zjistili, že schopnost apigeninu vyvolat apoptózu také snížila výskyt časných lézí u potkaních subjektů s laboratorně indukovanou rakovinou tlustého střeva.

Nový přehled výzkumu potvrzuje protirakovinné účinky celeru

V rozsáhlém přehledu buněčných a zvířecích studií apigeninu z roku 2016 autoři studie připsali apigeninu rozmanité a silné chemoprotektivní vlastnosti a účinky:

  • Apigenin pomohl zpomalit proliferaci rakovinných buněk.
  • Apigenin pomohl potlačit progresi rakoviny prostaty, což vedlo k výraznému snížení počtu karcinomů.
  • Apigenin snižuje hladiny prozánětlivých molekul, které mohou vyvolat rakovinu.
  • Apigenin podporoval apoptózu a snižoval růst krevních cév k nádorům.

Autoři dospěli k závěru, že apigenin je prospěšný jak v prevenci, tak v léčbě mnoha typů rakoviny.

Zařazení celeru do vyvážené stravy

Celer je často považován za potravinu s "negativními kaloriemi", což znamená, že při jeho konzumaci a trávení se spálí více kalorií, než jídlo poskytuje. 

To není pravda.

Celer je skutečně nízkokalorické jídlo, ale toto falešné přesvědčení mohlo mít za následek pověst celeru jako zeleniny bez nutriční hodnoty. Výše uvedené studie však ukázaly, že celer by měl být součástí vyvážené stravy, zvláště pokud chcete snížit riziko rakoviny.

Celer je plný živin, jako jsou:

  • vitamíny B-komplex
  • Vápník
  • Měď
  • Kyselina listová
  • Železo
  • Draslík
  • Vitamín A
  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Zinek

Celer je také přirozeným zdrojem silných antioxidantů, jako je kyselina kávová, kyselina ferulová a kvercetin. Tato nízkokalorická zelenina je také bohatá na vlákninu.

A věděli jste, že celer obsahuje další chemo preventivní složky kromě apigeninu? 

Stejně jako jeho blízcí příbuzní mrkev, fenykl a petržel, celer obsahuje sloučeniny bojující proti rakovině zvané polyacetyleny.

Celer je také hydratační superpotravina plná živin, což znamená, že jeho konzumace jako svačina může pomoci předejít dehydrataci.

Nedegradujte celer na oblohu na pokrmech, které nejíte. 

Místo toho vyzkoušejte některé z níže uvedených receptů, abyste získali mnoho zdravotních výhod této zeleniny bojující proti rakovině.

Recepty s celerem

Kombu celer

Tento recept na kombu celer dělá křupavý, slaný, sezamový předkrm.

Ingredience na 4 porce:

5 řapíků celeru, nitě odstraněné a nakrájené na 3 x 1/2-palcové tyčinky

1 polévková lžíce furikake

1 polévková lžíce praženého sezamového oleje

1 lžička sójové omáčky

pražená sezamová semínka (k podávání)

Příprava:

Do malé misky vhoďte celer, furikake, sezamový olej a sójovou omáčku, abyste je obalili. Nechte celer 30 minut chladit, aby se chutě propojily.

Celer podáváme přelitý sezamovými semínky.

Jednoduchá celerová polévka se 6 ingrediencemi

Tato celerová polévka je skvělá vegetariánská polévka, která spotřebuje všechny zbytky celeru ve vaší lednici.

Je to hladká polévka, kterou můžete pít přímo z hrnku, když je chladné počasí. Jedná se o krémovou polévku, ale recept vyžaduje jen trochu smetany, takže do každé porce nepřidá příliš mnoho kalorií ani tuku.

Ingredience na 6 porcí:

4 šálky zeleninového vývaru, rozdělené

2 šálky celeru, nakrájeného

1 šálek červené cibule, nakrájené

4 polévkové lžíce slaného másla, rozdělené

2 polévkové lžíce celozrnné mouky

1/4 šálku husté smetany

Sůl a pepř na dochucení

Příprava:

Rozehřejte velkou pánev na středně nízkou teplotu a rozpusťte dvě lžíce másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte celer a cibuli a opékejte, dokud nezměkne a zesklovatí.

Celerovou směs nalijte do výkonného mixéru s jedním šálkem zeleninového vývaru. Zpracujte do hladka.

Přidejte zbývající máslo do pánve, poté přidejte mouku a šlehejte, dokud nezískáte pastu. Vařte moučnou pastu asi jednu minutu.

Rozmixovanou celerovou směs přidejte k moučné směsi v pánvi a šlehejte do hladka. Pomalu přilévejte zbytek vývaru.

Zvyšte plamen na středně vysoký a vařte, dokud polévka nezačne bublat. Jakmile polévka začne bublat, stáhněte plamen na minimum, přidejte hustou smetanu a dobře promíchejte.

Před podáváním přidejte sůl a pepř podle chuti.

Poznámky:

Celerovou polévku skladujte tři až čtyři dny v lednici ve vzduchotěsné nádobě.

Celerovou polévku můžete také zamrazit až na tři měsíce.

Zimní italský sekaný salát

Letošní zimu italský nasekaný salát spojuje celer s vnějšími chutnými superpotravinami, jako jsou artyčoky, cizrna a pomeranče.

Ingredience na 4-6 porcí:

2 (15,5 oz.) konzervy cizrny, okapané, opláchnuté, sušené

1/2 libry marinovaných artyčokových srdcí z 12-oz. sklenice (asi 1 1/2 šálku), scezená

1/2 libry sýra provolone, nakrájeného na 1/2-palcové kousky

4 unce mini feferonek

1 šálek vypeckovaných černých oliv, nakrájených na tenké plátky

1/4 šálku plus 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, plus další na pokapání

3 polévkové lžíce čerstvé pomerančové šťávy

3 polévkové lžíce octa z červeného vína

1 polévková lžíce nakrájeného oregana

1 lžička dijonské hořčice

1 1/4 lžičky košer soli, rozdělené

1/2 hlavy ledového salátu, nakrájeného na 1-palcové kousky (asi 8 šálků)

1/2 hlavy čekanky, nakrájené na 1-palcové kousky (asi 3 šálky)

4 stonky celeru, nakrájené na tenké plátky

2 pupkové pomeranče, zbavené kůry a dřeně, nakrájené na 1/2palcové kousky

1 velký stroužek česneku, jemně nastrouhaný

Příprava:

Předehřejte troubu na 450 F.

Ve velké míse prošlehejte pomerančovou šťávu, ocet, česnek, oregano, hořčici, 1/4 šálku oleje a 3/4 lžičky soli.

Artyčoky, feferonky, cizrnu a dvě lžíce oleje vhoďte na pečicí papír s okrajem a dochuťte zbylou půl lžičkou soli. Ingredience opékejte, v polovině prohoďte, dokud cizrna nebude mít tmavě zlatohnědou barvu a feferonky křupavé, nebo asi 18 až 20 minut.

Přidejte ledový salát, čekanku, celer, pomeranče, sýr a olivy do mísy s dresinkem a promíchejte.

Přidejte cizrnovou směs do salátu a znovu promíchejte, aby se spojila.

Před podáváním pokapejte dalším olejem.

Celer můžete použít i do různých salátů nebo podávat s dipy či hummusem. Další možností je podávat jako přílohu dušený celer.

Přidejte celer do své pravidelné stravy.

A zlepšete své životní návyky, abyste snížili riziko vzniku rakoviny.

Podívejte se na video níže a dozvíte se více o zdravotních přínosech celeru.


2023 Online platforma zdraví UZDRAV.SE | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky